Suomi Valitse kieli

Pitkät matkat

Pitkien matkojen kokonaiskilpailu sekä joukkuekilpailu koostuu viikon aikana hiihdettävistä kolmesta matkasta (60 km, 50 km ja 80 km). Matkoille voi osallistua myös hiihtämällä yksittäisen matkan. Pitkien matkojen sarjoja ovat yleinen miehet ja naiset. Pitkät matkat soveltuvat hyvin aktiivisesti hiihtäville kilpaurheilijoille, kestävyysurheilua harrastaville hiihtäjille ja erinomaisen peruskunnon omaaville kuntohiihtäjille. Reittien profiilikuvat suurenevat klikkaamalla kuvaa.

Hiihtopäivää edeltävänä iltana ja yön aikana reitit viimeistellään ja ne kulkevat pääsääntöisesti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, joten huomioithan kansallismaisemamme ja sen säännöt, etkä jätä roskia ladulle ja luontoon.

Keimiön Kiekerö

Olos-Jeris-Keimiö-Jeris-Olos 60 km

Keimiön Kiekerö sopii hyvin hiihtäjille, jotka haluavat haastaa itsensä! Luvassa on rankkaa nousua tunturiin ja vauhdikasta alamäkeä. Keimiön Kiekerö on monelle ylivoimaisesti haastavin taival matkoista hiihdettäväksi. Elimistön aineenvaihdunnan tulee alkaa toimimaan tällä ensimmäisellä matkalla ja omaa vauhtia on osattava järkiperäistää koko matkan ajan. Tarkkaile pulssiasi Siepinkurun kovassa nousussa ja varaudu sen jälkeiseen alamäkeen, jonka jälkeen järven ylitse hiihdettyäsi alkaa raju nousu Keimiötunturiin.  Pidä vauhti nousuissa riittävän alhaisena, jotta selvität edessä olevan nousun kunnialla ja voimia jää vielä varastoon. Keimiötunturista lasketaan vauhdikkaasti takaisin Jerikselle, josta latu jatkuu jälleen järven jäätä pitkin jälleen nousujohteisesti kohti Olosta. Lopputaipaleella palauttavia laskuja ei ole tarjolla. Tarkkaile voimiasi eritoten Keimiön nousussa! Huomioi järviosuuksilla mahdollisen vastatuulen vaikutus voimiisi. Voimakkaalla vastatuulella hyödynnä peesausta mutta tee myös oma osuutesi – hyviin tapoihin kuuluu ottaa vuorotellen vetovastuu letkan vetämisessä.

Lähtöä voi kannustus- ja huoltojoukot seurata Oloksella. Siitä ehtii siirtymään halutessaan Jerikselle kannustamaan omaa hiihtäjäänsä. Erittäin hyvä vaihtoehto on myös jäädä Olokselle seuraamaan kilpailun kulkua ja pitkien matkojen kärkihiihtäjien saapumista maaliin!

Hyvä tietää:
Hiihtopäivä maanantai 7.4.2025
Sarjat yleinen miehet/naiset

Start Olokselta 10.30. vapaan sarjassa hiihtävät (hiihtotyyli luistelu/perinteinen)

Siirry lähtöpaikalle vain merkittyä reittiä pitkin ja varmista, että sirusi aktivoituu kontrollipisteessä. Jeris sulkeutuu klo 15.30. Vain siihen mennessä Jerikselle (tunturin kiertämisen jälkeen) saapuneet kilpailijat ovat oikeutettuja jatkamaan kilpailussa. Raskaan kelin vallitessa kilpailunjohtaja voi myöhentää keskeyttämispisteen sulkeutumisaikaa.

Himmelriikin Hiihto

Vuontisjärvi-Pallas-Olos 50 km

Himmelriikin Hiihdon alkumatka on reitin ehdottomasti haastavin osuus. Järven takana siintävä nousu jännittää useita hiihtäjiä. Usean kilometrin mittaisessa jyrkässä nousussa on jalkojen lihasten oltava kunnossa. Jonossa on maltettava hiihtää rauhallisesti ja ilman turhia ohituksia sauvojen katkeamisen välttämiseksi. Kuulostele ylämäessä oloasi ja ota rauhallisesti alusta loppuun saakka! Alun noususta selvittyäsi alkaa nautinnollinen osuus tunturissa. Laskuvoittoista latua seuraillaan Nammalakuruun, jota ennen on loiva kurvi. Siitä jatketaan kohti Keräsjärveä josta jatketaan hiihdellen mukavan loivaa nousua, jota seuraa muutama ylämäki vielä Pallakselle. Nauti tunturimaisemista ja säästele voimiasi Pallaksen nousuihin, jotka varmasti alkavat tuntua jaloissa. Pallaksen jälkeen latu on pääsääntöisesti alamäkeä, pitkää ja loivaa laskua joissa on mukava palautua. Alamäessä on yksi tiukka kurvi, joka kannattaa ottaa ladun ulkoreunan kautta sisäreunaan kaartaen. Liukkaalla kelillä lasku jatkuu vauhdikkaasti Torassieppiin. Torassiepissä varo ruuhkauttamasta kapeaa siltaa. Loppu on vielä nousujohteinen mutta alkumatkan mäkeen verrattuna Olokselle nousu vaikuttaa loivalta.

Hyvä tietää:
Hiihtopäivä keskiviikko 9.4.2025
Sarjat yleinen miehet/naiset.

Bussi Olokselta lähtöpaikalle Vuontispirtille 9.00.
Start Vuontisjärven jäältä 10.30. vapaan hiihtotyylin sarjaan osallistuvat (hiihtotyyli luistelu/perinteinen)

Siirry lähtöpaikalle järven jäälle merkittyä reittiä pitkin ja varmista, että sirusi aktivoituu kontrollipisteessä. Aurinkoisella säällä aurinkolasit ovat ehdoton lisävaruste! Pallas sulkeutuu kello 15.30. Vain siihen mennessä Pallakselle saapuneet osallistujat ovat oikeutettuja jatkamaan hiihtämistä kilpailussa. Raskaan kelin vallitessa kilpailunjohtaja voi myöhentää keskeyttämispisteen sulkeutumisaikaa.

Karra Huikonen

Hetta-Pallas-Olos 80 km

Lapponia-hiihdon pisin matka, Karra Huikonen, on monen hiihtäjän suosikkimatka. Maastollisesti Karra Huikonen edustaa monen mielestä helpointa reittiä. Ounasjärven jäältä hiihdetään nousuvoittoisesti Pyhäkerolle avotunturiin. Tämän jälkeen lähdetään vuorottelemaan nousuja ja laskuja. Latu johtaa Sioskuruun, josta nousun jälkeen lasketaan suojaisempaan Pahakuruun. Mahtavista tunturimaisemista kannattaa ehdottomasti nauttia! Pahakurua seuraa Hannukuru, jonka laskussa kannattaa olla tarkkana. Hannukurusta latu kulkee metsässä johtaen Keräsjärven tienoilla olevalle juottopaikalle. Siitä latu jatkuu tasaisena. Kortejängän huoltopisteen jälkeen noustaan kohti Pallasta välillä tunturimaastossa hiihtäen, välillä metsän suojasta nauttien. Pallakselta lähtien latu on pääsääntöisesti alamäkeä, pitkää ja loivaa laskua. Alamäessä on yksi tiukka kurvi, joka kannattaa ottaa ladun ulkoreunan kautta sisäreunaan kaartaen. Liukkaalla kelillä lasku jatkuu vauhdikkaasti Torassieppiin, jossa tulee muistaa varoa ruuhkautumista sillan ylityksessä. Torasjärveltä maasto alkaa nousemaan Olokselle. Karra Huikosen suurimmat haasteet ovat reitin pituus, joka vaatii todellista kestävyyskuntoa sekä omien voimien oikeaa jaottelua. Avotunturissa sää voi vaihtua äkillisesti ja olla erittäin haastava. Parhaita Karra Huikosen antimia ovat huimat ja uskomattomat tunturimaisemat!

Hyvä tietää:
Hiihtopäivä perjantai 11.4.2025

Sarjat yleinen miehet/naiset, hiihtotyyli vapaa (luistelu/perinteinen).
Bussi Olokselta lähtöpaikalle Hettaan 07.00.
Start Ounasjärven jäältä 9.00.

Siirry lähtöpaikalle järven jäälle merkittyä reittiä pitkin ja varmista, että sirusi aktivoituu kontrollipisteessä. Turvallisuuden vuoksi älä milloinkaan poistu ladulta. Huonon sään yllättäessä älä hätäänny vaan odottamaan takana tulevia hiihtäjiä, jotta pystyt hiihtämään letkassa. Aurinkoisella säällä aurinkolasit ovat ehdoton lisävaruste!

Pallaksen latuasema sulkeutuu kello 15.00 ja Torassiepin klo 16.30. Hiihtäjän, joka ei ole saapunut em. latuasemalle ennen sen sulkeutumista, on turvallisuussyistä keskeytettävä hiihtonsa. Raskaan kelin vallitessa kilpailunjohtaja voi myöhentää keskeyttämispisteen sulkeutumisaikaa.

Karrahuikosen maali suljetaan klo 18.00.

Lapponia-hiihto

Oloshotellintie 25

FIN-99300 Muonio

Puh.

+358 16 536 111/Lapland Hotel Olos

e-mail: info(at)lapponiahiihto.fi

GDPR