Suomi Valitse kieli

TIEDOTE 12.4.2024

Lepistö ja Böök veivät Lapponian kokonaiskilpailut, Koirikivi ja Saari päätösetapit


Lauri Lepistö ja Josefiina Böök voittivat tämän vuoden Lapponia-hiihdon kokonaiskilpailut. Lapponia-viikon päättäneen Karra Huikosen veivät nimiinsä miehissä Anssi Koirikivi ja naisissa Anna-Kaisa Saari.
Kolmannen Lapponiansa hiihtänyt Lepistö oli päätöspäivänä neljäs. Lepistön jälkeen kokonaiskilpailun kärkikolmikkoon ylsivät Miro Karppanen ja Niko Husu.
Mitä tämän vuoden Lapponiasta jää päällimmäisenä mieleen?
– Tosi vaihtelevat olosuhteet. Ensimmäisenä oli uuden lumen tosi pehmeä keli, sitten oli vähän kovempi keli ja vesisade loppuun, nyt oli tämmöinen tosi pehmeä.
Lepistön Ski Team Kotimaailma vei myös Lapponian joukkuekilpailun.
– Meni niin kuin suunniteltiin. Oli hieno fiilis maanantaina (tiimi vei neljä ensimmäistä sijaa).
Koirikivi oli Pallakselle tullessa 55 kilometrin väliaikapisteellä Jeremias Lipsasen kanssa noin minuutin edellä muita.
– Ekalla juomapaikalla vitosen kohdalla lähdin (irti) ja Jere (Jeremias Lipsanen) lähti siihen mukaan. Kyllähän se pelotti koko 70 kilometriä siitä maaliin milloin tulevat, mutta Torassiepin jäällä iski aika paha ”fläsäri” kahden vuoden takaiseen. Silloin sieltä tuli Iivo (Niskanen) ja nyt näin Lepin (Lepistö) vetävän letkaa. Ajattelin, ettei passaa enää antaa käydä samalla lailla. Tuli hyvin loppuun. Viimeisen mäen päällä tiesin, että voitan, Koirikivi sanoi tyytyväisenä.
Kokonaiskilpailussa naisten kärkikolmikko oli Josefiina Böök, Katariina Lonka ja Anna-Kaisa Saari.
– Erittäin hyvä mieli tästä Lapponiasta jää. En olisi uskonut, että jalkani jaksavat näin paljon hiihtää. Tämä oli tällainen, että katsotaan miten jalat jaksavat ja lonkka kestää. Ihan mukavaa. Kyllä tästä tulee perinne, Böök sanoi.
– Ei siinä hirveästi kerennyt maisemia katella, mutta oli siellä ihan hyvännäköistä mettää.
Böökin tavoin myös Lonka oli Lapponiassa ensimmäistä kertaa. Lonka on monta vuotta halunnut Lapponian hiihtää ja nyt se oli mahdollista.
– Viimeinen oli helpoin matka, Lonka sanoo.

TIEDOTE 10.4.2024

Vuorinen ja Böök Himmelriikin hiihdon voittoihin

Lauri Vuorinen ja Josefiina Böök voittivat Himmelriikin hiihdon pitkät matkat. Vuorinen oli ykkönen 0,3 sekuntia ennen Ristomatti Hakolaa.
– Aika leppoisa matkavauhti oli tänään. Vuorelan Markus veti ekaan nousuun aika raakaa vetoa, se oli ylivoimaisesti rankin osuus tänään. Sitten vauhti tasaantui, ja kiriä odoteltiin useampi kilsa, Vuorinen tuumi.
Miesten kokonaiskilpailua johtaa kahden päivän jälkeen Lauri Lepistö, joka oli keskiviikkona neljäs.
Naisten kärkikaksikkona olivat Böök ja Katariina Lonka. Anna-Kaisa Saari oli kolmas. Böök jatkaa Lapponian kokonaiskilpailun johdossa.
Kun hän ja Lonka saavuttivat Torassiepissä Kaisa Mäkäräisen, Böök päätti voittaa kilpailun.
– En tiennyt mistään mitään viimeisellä kahdella kilometrillä, kun lähdin lyömään. Toivoin vaan, että maaliviiva tulisi mahdollisimman nopeasti, Böök sanoi.

TIEDOTE 8.4.2024

Lindholm ja Böök Keimiön Kiekerön 60 kilometrin ykköset


Remi Lindholm ja Josefiina Böök olivat ykköset sarjoissaan Lapponia-hiihdon avauspäivän Keimiön Kiekerön 60 kilometrillä.
Lindholmin jälkeen kärkikolmikon täydensivät Lauri Lepistö ja Miro Karppanen. Naisten kakkonen oli Katariina Lonka ja kolmonen Kaisa Mäkäräinen.
Lepistö hävisi Lindholmille 11 sekuntia, Karppanen 33,8.
– Vähän ennen maalia päätin, että voitan tänään. Oli huono päivä, odotin koko ajan, että ollaan maalissa, Lindholm sanoi.
Lindholmilla on ollut flunssaista oloa, ja keuhkot olivat kahden päivän 110 kilometrin kilvanhiihdon jäljiltä ”tosi kipeät”
– Pitää vähän katsoa jatkoa, Lindholm sanoi ja vaikutti tyytyväiseltä tiistain välipäivään.
Naisten kärkikolmikon Böökin jälkeen täydensivät Katariina Lonka ja Kaisa Mäkäräinen. Lonka jäi 47,4 sekuntia. Böök on Lapponiassa ensimmäistä kertaa.
– Ei sen suurempia tavoitteita kuin saada kaikki kolme kisaa tultua hyvin maaliin. Tänään olin koko ajan jojossa, Böök sanoi.
Hän pysytteli sisukkaasti porukassaan haastavillakin hetkillä ja päätti jaksaa viimeiset 10 kilometriäkin.
– Oisko ollut vika nousu, kun huomasin, ettei Katalla (Lonka) enää jalka nouse, joten sitten menin vilkku päälle ja ohi. Siihen Kata sitten jäi, Böök kertasi loppuratkaisuja voiton suhteen.

TIEDOTE 14.4.2023

Lindholm ja Piippo veivät kokonaiskilpailut ja päätösosakilpailut Lapponia-hiihdossa


Remi Lindholm ja Eveliina Piippo voittivat Lapponia-hiihdon kokonaiskilpailun 2023. Molemmat voittivat myös päätösosakilpailuna hiihdetyn 80 kilometrin Karra Huikosen.
Miesten kokonaiskilpailussa Saksan Thomas Bing oli toinen ja perjantaina kakkoseksi hiihtänyt Kari Varis kolmas. Lindholm voitti Bingin 39,9 sekunnin erolla.
Miesten kaksi ensimmäistä matkaa voittanut Iivo Niskanen jätti matkan väliin. Lindholm oli aiempina päivinä ollut Niskasen tuntumassa kakkonen, joten hän oli jo alussa hyvin luottavainen omaan tilanteeseensa.
– Olisi ollut kiva hiihtää Iivoa vastaan tänään. Kyttäiltiin vähän lopussa, sitten viimeisessä mäessä iskin ja sain heti eroa. Karppa pystyi seuraamaan ja oli toinen, Lindholm sanoi.
Naisissa vastaavasti Kerttu Niskanen oli kokonaiskilpailun toinen ja Krista Pärmäkoski kolmas. Piipon ja Niskasen ero kokonaiskilpailussa oli 2.28,9. Niskanen voitti kaksi ensimmäistä osakilpailua.
– Viimeinen kolme kilsaa oli aivan hirveää, mutta muuten oli mukava retki tänään. Tiistai oli vähän kamala, kun sain hiihtää yksin 45 kilsaa, keskiviikko oli tosi mukava. On ollut onnistunut kevätloma, Piippo sanoi.
Sekä Lindholm että Piippo jatkavat kilpailukauttaan vielä Rovaniemen Suomen cupissa viikonloppuna.

TIEDOTE 12.4.23

Niskaset vankistivat johtojaan Lapponia-hiihdossa


Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen voittivat myös toisen päivän kilpailut Lapponia-hiihdossa ja vankistivat näin kumpikin johtoaan kokonaiskilpailussa.
Miesten Himmelriikin hiihdossa kärkikolmikko oli edellispäivän tapaan Niskanen, Remi Lindholm ja Thomas Bing. Lindholm hävisi 2,2 sekuntia, Bing 8,5 sekuntia. Kokonaiskilpailussa Niskasen johto Lindholmiin on 9,9 sekuntia ja Bingiin 27,6 sekuntia.
– Minulla ei ollut sompaa puolimatkan jälkeen, oli aika hiljaista menoa, Niskanen sanoi sauvaansa näyttäen.
– Loppuun säästeltiin. Remin kanssa lähdettiin ehkä pari kilsaa ennen maalia vähän kiristämään. Olimme alussa kauempanakin irti, mutta tuuli sen verran paljon, että meni ihan seisoskeluksi, Niskanen sanoi.
Kerttu Niskasen jälkeen Eveliina Piippo oli edellispäivän tapaan toinen 6,9 sekuntia hävinneenä. Kaisa Mäkäräinen oli kolmas ja Krista Pärmäkoski neljäs. Kokonaiskilpailussa Niskasen johto Piippoon on 37,5 sekuntia.

TIEDOTE 11.4.23


Niskaset voittoihin Lapponia-hiihdon avauksessa


Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen veivät voitot Lapponia-hiihdon avanneessa Keimiön Kiekerössä. Aurinkoisessa kevätsäässä hiihdetty 60 kilometrin matka sujui Iivo Niskaselta ennätysvauhtiin 2.27.19,8.
Niskanen voitti Remi Lindholmin 7,7 sekunnilla. Saksan Thomas Bing oli kolmas. .
Hän sanoi nykäisseensä vähän ”pari kilometriä ennen maalia”. Loppuun mahtui pieni mutkakin, kun Niskanen lähestyi maalia ”vanhan muistin mukaan”.
– Siinä muutama sekunti taisi mennä, Niskanen naureskeli.
Inarin SM-kisojen jälkeen Niskanen on hiihdellyt ja lomaillut Oloksella.
– Odotellut, jaksaakohan sitä tänään hiihtää. Siinä mielessä piti ihan nöyrin mielin lähteä.
Naisten voiton vei Kerttu Niskanen 30,6 sekunnin erolla. Krista Pärmäkoski oli kolmas.
– Kun oli tunturi kierretty ja vähän matkaa menty, siinä meni sauva. Vähän jo ajattelin, että tämä oli tässä. Sitten oli joku tyttö lenkillä, sain häneltä sauvan. Se oli vähän erimittainen, Niskanen sanoi.
Hän sai lähes omaansa vastaavan sauvan vielä matkan varrella tilalle.

TIEDOTE 8.4.2022

Niskaset Lapponia-hiihdon voittajiksi

Lapland Hotels Olos-tiimiä edustaneet Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen voittivat Lapponia-hiihdon kokonaiskilpailut kumpikin selvällä erolla, sillä sisarukset veivät nimiinsä myös kaikki kolme osakilpailua. Viimeisenä päivänä hiihdetyssä 80 kilometrin Karra Huikosessa Iivo Niskanen voitti Anssi Koirikiven 52,9 sekunnin erolla ja Kerttu Niskanen Eeva-Kaisa Loukusan yli 16 minuutin erolla.
Miesten kokonaiskilpailussa Juho Mikkonen oli Niskasen jälkeen toinen 8.14,5 hävinneenä ja Tino Tiilikainen kolmas.
– Oli sitkeämpiäkin kilometrejä tunturissa välillä, maaliin selvittiin. Toisen kilpailupäivän sää (jäi erityisesti mieleen kolmesta kilpailusta), se oli jonkunlainen ihmiskoe varmasti kaikille. Jouduttiin ihan tosissaan hiihtelemään, että päästiin edes maaliin. Oli mieleenpainuva kilpailu. Nyt nautitaan lumista, mukava jäädä vielä hiihtelemään ja vähän testailemaan suksia.
Päätöspäivänä väriä kilpailuun kärjen osalta toi se, että Anssi Koirikivi oli 55 kilometrin väliajoissa 4.34,6 minuuttia edellä Iivo Niskasta.
– Suhosen Verneri veti kolmeen kilsaan, hyppäsin keulaan siitä ja lähdin hiihtämään. Porukka päästi karkuun, ja totesin, ettei auta enää himmata. Vähän olin vitsaillut, että kaikki tai ei mitään, 16 minuuttia on rahoille. Meinasi vähän käydä heikosti. 15 kilsan jälkeen meni avotunturissa toinen sauva poikki ja hiihdin reilun kympin yhdellä sauvalla. Sain kolmessakympissä huoltopisteellä ”alimittaisen aurausviitan”, joka ei kestänyt paljon työntää, mutta tulin sillä maaliin asti, Koirikivi kertaili.
Hän oli kokonaiskilpailussa neljäs.
– Hyvä kokemus. 2016 olen edellisen kerran ollut, Koirikivi tuumi.
Niskanen sai tehdä Pallaksen jälkeen reippaasti töitä, että tavoitti Koirikiven ja pääsi ohi voittoon.
– Oli jopa vähän kiire tuossa. Turhan kauan seisoskelimme perässä, ero pääsi repsahtamaan niin isoksi. Mies pakeni maisemiin, ajattelimme, että kyllä se jossain vaiheessa vastaan tulee. Vähän yllätyksenä tuli varmasti monelle, Niskanen tuumi Koirikiven
Naisten kokonaiskilpailussa Loukusa oli toinen 27.55,0. Kerttu Niskanen viihtyi jälleen Lapponiassa.
– Mukava (urakka) oli. Ei tarvinnut puristaa, sai hiihdellä rennosti ja nautiskella. Tänään syke oli pitkälti pk-puolella syke alkumatkasta, loppuun pikkuisen laitoin vauhtia lisää. Silleen, että sai rennosti tulla. Oli tosi hyviä treenejä nämä kisat, Niskanen sanoi ja kertoi jäävänsä Oloksen maisemiin vielä hiihtämään.

Tulokset

Lapland Hotels Olos-tiimiä edustaneet Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen voittivat Lapponia-hiihdon kokonaiskilpailut kumpikin selvällä erolla, sillä sisarukset veivät nimiinsä myös kaikki kolme osakilpailua. Viimeisenä päivänä hiihdetyssä 80 kilometrin Karra Huikosessa Iivo Niskanen voitti Anssi Koirikiven 52,9 sekunnin erolla ja Kerttu Niskanen Eeva-Kaisa Loukusan yli 16 minuutin erolla.
Miesten kokonaiskilpailussa Juho Mikkonen oli Niskasen jälkeen toinen 8.14,5 hävinneenä ja Tino Tiilikainen kolmas.
– Oli sitkeämpiäkin kilometrejä tunturissa välillä, maaliin selvittiin. Toisen kilpailupäivän sää (jäi erityisesti mieleen kolmesta kilpailusta), se oli jonkunlainen ihmiskoe varmasti kaikille. Jouduttiin ihan tosissaan hiihtelemään, että päästiin edes maaliin. Oli mieleenpainuva kilpailu. Nyt nautitaan lumista, mukava jäädä vielä hiihtelemään ja vähän testailemaan suksia.
Päätöspäivänä väriä kilpailuun kärjen osalta toi se, että Anssi Koirikivi oli 55 kilometrin väliajoissa 4.34,6 minuuttia edellä Iivo Niskasta.
– Suhosen Verneri veti kolmeen kilsaan, hyppäsin keulaan siitä ja lähdin hiihtämään. Porukka päästi karkuun, ja totesin, ettei auta enää himmata. Vähän olin vitsaillut, että kaikki tai ei mitään, 16 minuuttia on rahoille. Meinasi vähän käydä heikosti. 15 kilsan jälkeen meni avotunturissa toinen sauva poikki ja hiihdin reilun kympin yhdellä sauvalla. Sain kolmessakympissä huoltopisteellä ”alimittaisen aurausviitan”, joka ei kestänyt paljon työntää, mutta tulin sillä maaliin asti, Koirikivi kertaili.
Hän oli kokonaiskilpailussa neljäs.
– Hyvä kokemus. 2016 olen edellisen kerran ollut, Koirikivi tuumi.
Niskanen sai tehdä Pallaksen jälkeen reippaasti töitä, että tavoitti Koirikiven ja pääsi ohi voittoon.
– Oli jopa vähän kiire tuossa. Turhan kauan seisoskelimme perässä, ero pääsi repsahtamaan niin isoksi. Mies pakeni maisemiin, ajattelimme, että kyllä se jossain vaiheessa vastaan tulee. Vähän yllätyksenä tuli varmasti monelle, Niskanen tuumi Koirikiven
Naisten kokonaiskilpailussa Loukusa oli toinen 27.55,0. Kerttu Niskanen viihtyi jälleen Lapponiassa.
– Mukava (urakka) oli. Ei tarvinnut puristaa, sai hiihdellä rennosti ja nautiskella. Tänään syke oli pitkälti pk-puolella syke alkumatkasta, loppuun pikkuisen laitoin vauhtia lisää. Silleen, että sai rennosti tulla. Oli tosi hyviä treenejä nämä kisat, Niskanen sanoi ja kertoi jäävänsä Oloksen maisemiin vielä hiihtämään.

TIEDOTE 6.4.2022

Niskaset juhlivat myös toisena päivänä – ”Iso osa reitistä tasatyöntöä”

Lapponia-hiihdon toisena päivänä hiihdetty Himmelriikin Hiihto kulki avausmatkan tapaan Niskasten komennossa. Iivo Niskanen oli 50 kilometrin vapaalla miesten ykkönen ja Kerttu Niskanen vastaavasti naisten ykkönen. Lumisade oli tehnyt reitistä raskaan.
– Ihan mukavaa. Vedin varmaan 50 kilometriä. Paljon oli tasatyöntöä etenkin avotunturissa, kun oli niin kova tuuli. Viimeinen viisi kilometriä oli ihan hyvää baanaa jo. Ihan talviurheilupäivä kelin puolesta. Hyvä reissu kuitenkin, Niskanen sanoi.
Niskasen kanssa pitkään taivalsi Juho Mikkonen, joka tuli lopulta maaliin 21,7 sekuntia hävinneenä. Jeremias Lipsanen oli kolmas.
– Oli kyllä raskas. Kahden ja puolen tunnin viiskymppinen. 30 kilometriä tasuria. On kova lenkki, Mikkonen sanoi.
Kerttu Niskanen oli maalissa iloisin mielin, vaikka olosuhteet tekivätkin hiihtämisestä raskasta.
– Oli tosi pehmeää. Iso osa reitistä työnnettiin tasatyöntöä. Oli aika rankkaa. Kun tuntui tarpeeksi pahalta, hölläsin vähän, Kerttu Niskanen sanoi.
Lapponia-hiihto huipentuu perjantaina hiihdettävään Karra Huikoseen, jossa matkana on 80 kilometriä.

Tulokset

TIEDOTE 4.4.2022

Niskaset juhlivat Lapponia-hiihdon avauspäivänä

Lapponia-hiihdon avauspäivän Keimiön Kiekerön voittajina maaliin ylsivät tutut nimet, sillä 60 kilometrin vapaan ykkösiksi hiihtivät Lapland Hotels Olos -tiimiä edustavat Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen. Perinteisen 60 kilometrin kilpailun voitti Finlandia-Hiihto Teamini Niko Nättinen.
Iivo Niskanen hiihti edellispäivänä SM-kultaa 50 kilometrin perinteisellä, mutta meno oli vahvaa 60 kilometrin vapaalla.
– Neljäkymppiä sai verrytellä, että alkoi jalat lämmetä. Selässä tuntui viidenkympin hiihtäminen enempi, ei muuten niinkään. Neljänkympin kohdalla lähdettiin lisäämään vauhtia. Sovittiin, että kun järvet ovat ohi, vähän kiihdytän loppuun. Viiden kilometrin kiri otettiin siinä. Nautitaan kevätkeleistä, vähän vähemmän suksilla aikaa ja syödään hyvin, Niskanen summasi päiväänsä ja mietteitä ennen keskiviikkona koittavaa seuraavaa matkaa.
Niskasen jälkeen seuraavina maaliin tulivat Juho Mikkonen ja Tino Tiilikainen.
– Kovempi reissu kuin normaalisti. Ihan OK meni 55:een. Sitten sanoin Iivolle, että valmentajalla alkaa painaa sen verran, että voit minun puolestani siitä lähteä. Ei hän paljon edes kiristänyt vauhtia, kun tipahdin heti. Suht’ kunnialla kuitenkin maaliin, mutta tuntui tuo viimeinen vitonen. Aika sitkas keli oli kyllä, ei ollut liukasta, Mikkonen sanoi.
Kerttu Niskanen saapui maaliin iloisin mielin.
– Oli ihan mukavaa kyllä. Pysyi sellaisena miellyttävänä. Oli hyvä porukka, neljä tai viisi miestä oli siinä hiihtämässä. Hyvä ryhmä hiihtää. Kun menin Sammaltunturia ylös siinä letkassa, tuli mieleen kun tasurilla tasan vuosi sitten pukin sitä….Hymy tuli huulille, kun nyt pystyy hiihtämään, Niskanen viittasi pohjeluun murtumasta kuntoutumiseensa samoissa maisemissa.
Nättiselle perinteisen 60 kilometriä toimi hyvänä harjoituksena ensi lauantain Ylläs-Leviä ajatellen.
– Kohtuupitkä reissu. Ei kyllä luistanut mihinkään, tosi nihkeä keli. Jerisjärven jälkeen lisäsin pikkaisen vauhtia. Sammaltunturi on aina pitkä, siinähän se ero tuli (muihin). Tästä tuli ihan hyvä treeni, Nättinen sanoo.
Lapponia-hiihto jatkuu keskiviikkona Himmelriikin Hiihdolla, jossa matkaa on 50 kilometriä.


Kaikki tulokset:
Online-tulokset | Lapponia-hiihto 04.-08.04.2022 (tulospalvelu.fi)

30.3.2022

Lapponia-hiihto houkuttaa Niskaset, Mikkosen ja yli 400 muuta nautiskelemaan Tunturi-Lapin maisemissa

Monien hiihtäjien huhtikuun kohokohta on jälleen paikallaan, kun Lapponia-hiihto järjestetään 4. –8. huhtikuuta. Keimiön Kiekerö (60km/30km), Himmelriikin Hiihto (50km/25km) ja Karra Huikonen (80km/40km) houkuttelevat hiihtäjiä nautiskelemaan Tunturi-Lapin upeissa maisemissa. Perinteisesti kelitkin ovat Lapponia-hiihtoa suosineet.
Aiempaan verrattuna uutta on, että maanantaisin ja keskiviikkoisin perinteisen hiihtäjille on omat lähdöt tunti ennen pitkän vapaan hiihtäjien lähtöä.
Mukana on jälleen myös useita huippunimiä, kuten Lapland Hotels Olos -tiimissä hiihtävät Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen.
Kerttu Niskaselle Lapponiassa parasta on ylipäätään tapahtuma ja siellä oleva tunnelma. Tiiviin kilpailukauden jälkeen rennompi tapahtuma on hänen mieleensä.
– Se on hieno viikko. Joka toinen päivä hiihdetään kilpaa hienoissa maastoissa, Niskanen sanoo.
Mikkonen hakee Lapponiasta kolmatta voittoaan.
– Rennoilla fiiliksillä ollaan, ja saa kuitenkin haastaa itseään niissä hienoissa tuntureissa. Ne ovat kaikille hienoja kokemuksia, Mikkonen sanoo.
Rennolla fiiliksellä hiihtoviikolle suuntaa myös Iivo Niskanen, jolta Lapponia-voitto vielä puuttuu.
– Juholla on kova kokemuspankki siitä. Katsotaan, ei passaa jättää ainakaan liian loppukiriin. Juholla on terävä kiri edelleen, Niskanen veisteli.

Kuva: Heidi Lehikoinen

Haastattelut kokonaisuudessaan Lapponia-hiihdon Instagramissa @lapponiahiihto.

Lapponia-hiihto

Oloshotellintie 25

FIN-99300 Muonio

Puh.

+358 16 536 111/Lapland Hotel Olos

e-mail: info(at)lapponiahiihto.fi

GDPR